新聞解毒短打: 中央政改方案只有一句:基層死開啲!

轉載自[草根.行動.媒體]

中央政改方案只有一句:基層死開啲!

文:基

昨天睇到呢個高門檻普選特首草擬方案終於在人大常委焗左出爐:

提名委員會共千二人,分成四大界別,候選人要有超過600人支持,才能參選。

四大界別包括:工商金融、專業界、勞工宗教、政界 

哇,各位街坊,佔全港最多人的勞工,竟然連一個界別都不算,仲要同宗教人士撈埋一堆(勞工代表60人咋陰公)!咁即係明益有錢佬啫!

專業界,咪又係打工,不過,人地係專幫「工商金融」界打工啫,咁即係利益糾葛,計埋同一邊啦。至於政界啦喎,立法會已有好鬼多工商代表架啦喎,唔係抝果啲最低工資、標準工時、工傷補償問題,點解要搞咁耐呀?

個內地法學者仲夠膽叫人:「放棄個人利益成見,做到『天下為公』」!幾時有「公」過俾啲基層呀? 要求啲基層長工時低人工,挨完仲要「充公」交租供樓供養大地產商就有!

呢啲就真正叫利益輸送啦,又唔見方向報咁俾力砌,但就俾力做肥佬呢啲小兒科。不過,話哂肥佬都係生意對手,阿爺又唔係生意對手,得罪阿爺仲無運行就真!

新聞原文:http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140828/00176_020.html

(回應方向報2014年8月28日之大版報導內容)

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: