新聞解毒雙短打:臨到佔中睇湊仔 不如食包仲實際

轉自 [草根.行動.媒體]

短打一: 就黎屎都寫一餐?

文:面包師

我不嬲都唔關心啲傳媒大佬點樣鬥來鬥去,但係睇到方向報尋日用左三大版,講廉政公署點查肥佬黎,仲以為係咩重大新聞添!

點知大嗱嗱三版紙,老廉揸住咩野証據?冇講。老廉查到肥佬黎啲乜?冇講。 立法會議員要申報咩野利益?又冇講。啲捐款點變成賄款?又又又又冇講。

咁講左啲乜?咪講下佢點樣出街呀,心情點樣唔好呀,點樣俾啲記者撞到呀,幾點返公司呀咁……

唔夠字呀?再寫埋李卓人同Mark Simon幾時出街呀,幾時買餸呀,幾時湊仔呀,幾時返屋企呀,咁囉……如果連咁都寫得一餐,真係就快連佢幾時去廁所疴屎,都可以寫個:「黎生受查壓力大,疴唔出屎噩夢多」!

其實,方向報話哂都係傳媒公器喎,冇理由為左寫衰對家,不惜功本,寫埋哂啲咁嘅野湊字數,有冇搞錯呀?仲好意思每份收我地六七蚊?買個包,食左佢,仲實際啦!

短打二:

呢種「醜聞」真離奇--玩讀者乎?

文:講理塘邊鶴

香港地講道理架嘛,肥佬黎生做過咩,我唔知亦對有錢人興趣不大,但無論有定無,入人都要入得有道理嘛。

昨日方向報頭一、二、四版,拎左嚟刊登自己生意競爭對手同阿仔食飯、老婆送阿仔番學、頭和咀撞到攝影機、神情呆滯、行路有低過頭…然後又話李卓人戴鴨舌帽遮面「如常」去超市(但張相裡李卓人頂帽係反戴,面容清晰喎……)

老實,以上報導到底與公眾利益有乜關係?報紙頭幾版喎,睇人湊仔?賣個廣告,收益都多錢過肥佬捐俾李卓人的錢多多聲啦!方向報真係好捨得喎,唔通佔中在即有任務乎?!

香港各大政黨都收政治捐獻,如果捐錢俾自己理念相同的組織都算係賄賂,唔通1989年以來幾百萬香港市民都賄賂支聯會?再講近些,就我住那條屋邨個建制派社區幹事,成日都大量蛇齋餅,兩屆區議落選都仲有鬼咁多錢,到底邊到嚟?

睇番個報導,果個「秘密捐款實錄」,啲資料係邊個講架?廉署話架?黎生自己話架?銀行爆料呀?(香港銀行咁爆料仲有人幫襯嘅?)

泛 民議員在立法會點嘈都無用就大家都知,黎生呢種有錢傳媒人更唔會唔知。賄賂和捐獻的分別,就係議員收左錢做唔應該做的事。根據方向報的邏輯,似乎係想話, 早前盛傳各大銀行疑受政治壓力在壹傳媒抽廣告果單野,呢個時候就有議員動議辯論呢單野係咪與打壓新聞自由有關。但係人人都知,在這個商家大晒的社會,人地 要抽廣告,就算動議立會辯論,寫信去商家到求情,都唔會實質改變到啲公司董事會的決定架嘛,如果咁就想入人賄賂,寫到似塵塵咁,但諗真啲,原來係睇唔明架 喎,玩讀者咩?!

新聞來源:

http://epaper.on.cc/cgi-bin/view.cgi?pub=odn&date=20140918
http://epaper.on.cc/cgi-bin/view.cgi?pub=odn&date=20140918

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: