講呢啲?俾返少少良心啦

轉載自[草根.行動.媒體]

201310w1_01-1

文:人地個囡

方向報標題:「57%在職受訪者撐延後退休」(1)

內文唔睇由是可,一睇把幾火。

係人都知主動支持叫做「撐」,被迫接受叫「硬食」。 調查話有五成七人因為缺乏退休保障,想儲多兩個錢, 先至支持提高退休年齡。明明係「硬食」,咁都可以寫成係「撐」? 方向報真係屈人唔洗本!

睇埋落去,既然咁多人認為「缺乏」退休保障啦喎,咪「增加」 保障囉!醫生話我缺乏鈣,都叫我補充鈣啦……點知個學者嘅結論竟然係﹣強迫打工仔供多幾年強積金! 即係益啲基金佬食多幾年行政費啦,認真搵笨!

查實,民間爭取左咁多年全民退休保障(2), 政府終於都肯做下研究。既然大家都覺得退休保障唔夠, 不如花啲氣力,傾下個退休保障要點搞,長者們先可以安享晚年啦! 講埋呢啲「延後退休」,仲要話咩「消除年齡歧視」,九唔答八!

睇埋隔離果篇立法會秘書處的研究(3)。哦,明白哂啦。 原來講到尾,都係想「增加勞動力」,幫啲大企業搵多啲錢, 所以就要向老人家埋手,要佢地七老八十都仲要捱生捱!講真, 老人家身健力壯,自己鐘意做係佢地個人選擇,但好多基層長者, 打嘅係辛苦工,工時長,又食得差,身體好易捱壞! 咁呢位學者係咪要佢地再多捱幾年,斷多兩條骨, 背脊彎多 30 度角,先至安樂呀?就到長者日先黎講呢啲, 咁冇良心,因住自己收尾果幾年啦! 仲話係教育學院,教人做老師,簡直係枉為人師!

相關連結

  1. 57%在職受訪者撐延後退休
  2. 爭取全民退休保障聯席網站
  3. 研海外經驗 應對人口老化
廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: