新聞解毒短打:咁姐係有無得減電費先?

轉載自[草根.行動.媒體]

dlp

文:市民仔

方向報有篇《港府縱容兩電賺到盡》,作為小市民,最關心都係有無
得減電費啫。 住過劏房,又識得唔少劏房街坊,電費真係貴到你唔信呀!

篇報導越睇越唔對路,明明個消委會針對兩間電力公司盡賺的批評報告,提左十點建議, 但係,方向報淨係揀左最似做唔到果樣(坊間自行發電),訪問專家學者幾句做特稿,就話咁樣電費分分鐘仲貴。

咁, 即係有冇得減電費?

方向報似乎講緊:「我地都係得個挨字架啦, 民間學者和環保團體都係咁話啦。」吓,唔係下話?!

見仲有幅消委會的十項建議小圖,啲字鬼死咁細粒,十項建議係乜報導基本上都冇提過,唔死心,睇埋先。

終於在第八點有提到劏房租戶的「能源貧窮」問題,話劏房戶被合併電錶,一直被迫交高電費,建議要有相應政策保障。什麼政策?完全冇講啦。只提方向,無建議執行的方式,即係俾晒位政府走位啦!

依家電力公司明益商家,商界用電和住宅用電分開兩種電費計法,用最多電的大商家,每度電嘅電費平過住宅電費多多聲,但又完全唔見報告或者報導有講?

大佬,咁即係有無得減電費呀!媒體的責任,唔係應該捉住專家官員問清問楚,清楚解釋俾市民知架咩?講到唔清唔楚,唔通旨意手停口停的基層街坊,會搵到啲官同專家去問佢地咩?

同日,笨賊傻更更打電話去警署行騙勒索,就大大版上晒頭條!呢啲得啖笑睇電視劇就得啦,仲駛乜睇報紙?

方向報成日號稱自己係基層報紙,但大家睇住佢在基層議題上,係咁製造河蟹報導,咁關小市民事的電費爭議就唔知去到第幾版,所謂的關心基層又有幾關心?真係可圈可點。

報導原文:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141205/00176_016.html

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141205/00176_017.html

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: