新聞解毒短打:方向報萬能key : 貪曾與佔領?

轉載自:草根‧行動‧媒體

百花

10418149_538538032949892_8774396398806230592_n

嗱,首先,我地同意左以下的前題先:無論是否贊成佔領,都無理由俾人當傻仔係咪先!
第二,詞語解釋:萬能鎖匙即係:無論內文與果樣嘢有無關係,有無自相矛盾,都無問題,讀者只要信不要問!

最近發現方向報的萬能key 兩條:
1) 「一日最衰都係佔領/泛民」

通常是社會情況似是而非,話係咩人錯都好似有些道理的,方向報就講呢句。

百花絕對不是任何政黨的朋友,但昨日睇報紙真笑到碌地。
大家玩下找錯處呀,報導第一段:
「佔領行動自九月底延至日前結束,政府統計處公布,今年九至十一月失業率維持在百分之三點三,連續五個月維持不變...」

明明段文字自己都話「佔領行動自九月底」,但又話失業率已「連續五個月維持不變」,即係早在七月已經維持著同一數字?唔通方向報分唔到5和2兩個數字?定係唔識11-9=2?

下面小標題仲離譜,話[零售建造業 失業率上升],但內文張建宗明明係講緊失業率下跌喎!!!

嗱!再一次唔好俾含混的字眼和標題呃到!反轉嚟講都得!?

咁有咩升左?只係零售建造業的就業不足率上升。

首先,就業不足係話一個人想一日番八個鐘,但只有五、六個鐘的工可以番之類。這絕非說該等人士已經失業。是否受佔領影響?百花唔知,可能有啦,但都要調查下嘛,小學數學都有教啦,數字上升下跌說明不了原因,要用其他調查至講到原因架嘛。

我地若習慣哂呢啲似是而非的數字,就會成日俾人呃囉陰公。

2) 「一日最衰都係曾蔭權」

通常就係社會情況嚴重到大家都感覺到,政府走唔甩責任時,方向報就會講呢句。

鞭屍賴貪曾, 現屆政府慘到咩咁, 做唔到野唔可以怪佢。例子?長策報導是也。

大佬,唔好咁樣侮辱市民的智慧好喎。
(不過注意啦,除非個有錢佬大老闆已做左落湯雞好似許生和郭生咁,否則方向報好少會話有錢佬大老闆要負責的,好似侍產假報導咁,最多笑下張建宗拎住三個奶樽啫,唔會鬧果啲代表老闆的議員涼薄架。)

原文:http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141219/00176_023.html

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: