新聞解毒短打:等有活雞…其實要等咩?

等有活雞其實要等咩?

文:得冰鮮雞

唉,又無活雞好彩唔係大時大節,唔係就頭痕啦。

睇完成篇報導,只係得出小市民無得揀嫁啦,業界反映完,運輸唔出車,政府話無就無,就只可以受啦,總之傾唔掂就只好等啦。

但其實我連要等咩都唔知。

政府無聽業界建議的原因係咩?報導無講喎。
除左
​眼前​運輸安排出問題之外,背後更大的活雞供應、批發等政策問題是什麼?無交代喎。
本地雞場、零售點、打鼓嶺檢查站、長沙灣臨時家禽批發市場H7N9的關係是怎樣的?唔清楚。

搵左下資料先知,原來打鼓嶺的檢查站是檢查本地活雞,上年用左3000萬公帑改建的,今次仲係首次使用。個檢查站會做啲咩?原來只係核對來自本地29個活雞養殖場的雞隻資料,而唔係做病毒測試。咁我就唔係好明啦,上年先改建,又用左咁多公帑,依家先話怕會滋擾民居,唔通無諮詢打鼓嶺居民?

而最令運輸覺得麻煩既係,運雞貨車凌晨3時才可進入打鼓嶺檢查站,每次只可入六架車,又不准活雞於站內過車及落地作分流。依啲措施係點定?有無聽過業界意見?方向報都完全隻字不提。

​家陣係政府無做好檢查站同整個活雞政策的諮詢,令到批發商、運輸工人、貨車司機、雞販以致成個家禽業界都逼不得已停工一段時間,生計大受影響;
似乎係政府樣樣嘢唔清唔楚,​代價​就要無權無勢的小市民​受為何完全唔見方向報,有如此從基層市民/工友的角度出發諗過,什或問過基層市民/工友意見?

既然大家都唔知等咩​,不如睇下打鼓嶺街坊點睇仲好啦!

打鼓嶺坪輋保衛家園聯盟對有關活雞分流站問題的聲明:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1000227143339690&id=495647420464334

報導原文: http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150102/00176_020.html

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: