新聞解毒短打 – 話益青年實迫遷 方向報唱好四叔賺錢?

轉載自:草根‧行動‧媒體

新聞解毒短打 – 話益青年實迫遷 方向報唱好四叔賺錢?

文:真係有志氣但無首期(而唔知有無可能有首期)的在職青年

益窮青年?

方向報篇「青年上車盤」報導,好似幫四叔賣廣告咁,一味唱好這措施如何正,整晒圖表吹捧窮家青年無錢付首期都終有機會可有自己物業云云。

依家大把低收入青年(就算大學畢業)月入得嗰九千蚊(其實算好的啦,如果得最低工資水平?全職連七千都無!),就算唔計還學債,供樓加強積金無左六千蚊,淨番三千蚊,俾父母都唔夠啦(仲要依家政府連全民退保都唔想搞)……食飯搭車?無錢啦。咁都仲話係「創業居所」?算啦,咪發夢啦!

賣廣告?

而且睇真些,成件事暫時都係有錢佬吹水,無樣係落實,但方向報都講到似曾曾咁。

明明舊年,李兆基話捐大坑西邨的地做居屋;今年呢,又變左做自己賣樓,有錢自己袋;再出年,鬼知他又有乜「新意」?又唔見方向報講下李兆基變卦的往績?

再睇內文,關於申請人資格的描述,竟然是「消息人士稱」,咁到時有乜變卦,就更加無人認數啦,咁都當真照報導?

話益青年實迫遷

在整篇唱好報導中,事件中受影響至深的大坑西邨居民,一出現就被李兆基稱為「最棘手」,然後就話「可考慮多個方案」李兆基所謂其中一個考慮方案是公屋居屋安置,但係佢都講到明要再同政府傾,未肯定。(話明考慮,即係也不肯定啦?!)

四叔吹水,恆基出份刊物講咪得,方向報咁大份傳媒公器,竟幫佢製造輿論壓力,話益窮青年,其實即係迫居民走,然後變賣錢樓四叔自己袋。

哇,啲報紙同地產佬…咁都得?

新聞原文: http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150116/00176_015.html

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: