新聞解毒短打-宜居唔宜居?邊個講先!

轉載自 [草根.行動.媒體]

文:人力資源捱捱捱

話說有間海外機構做咗個「全球宜居城市排行榜」,話香港排名跌咗好多喎。方向報頭版報導,話「港不宜居」,係真唔係呀?

睇真啲,香港的亞洲排名明明同上年一樣無變,只係全球排名跌左,咁姐係話係亞洲以外嘅國家爬左上黎,而唔係香港突然之間差左好多啦。有啲語言偽術喎。

咁個調查係點做架呢?原來係針對跨國公司在全球的外派員工,睇下佢地喺世界各地,短短半年間的生活環境。做調查間嘢嘅區域總監話,好成績的城市可以吸引公司到來設海外分部。睇嚟,份報告所謂的排名,只係關一班收入有番咁上下、返工返到去倫敦紐約新加坡的「優才」事喎。

其實,一班高薪厚職人士的揾工宜居指南,關基層小市民咩事喎?宜居唔宜居,點解會由一間服務生意人、國際投資公司的調查機構說了是呢?佢哋有公司俾錢住,唔係住酒店,都係服務式公寓。佢哋講宜居?邊計得準呀。方向報居然大大個頭版報導,仲夠膽話自己係「基層報紙」?同日標準工時報導又唔見佢擺頭版?

講真,香港宜唔宜居,好多小市民心中有數啦。房價長期高企,租金年年升,人工又唔見跟住加。衣食住行生活所需,唔係應該講多啲咩?

方向報原文:http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150123/00174_001.html

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: