新聞解毒短打| 斬手指案:其實並無真相大白,只是不是「毫無疑點」

轉載自: 草根‧行動‧媒體

小草

今日方向報法庭版,鬼咁大隻字,話果個疑似斬斷外藉家務工手指的僱主獲判無罪,係「還被告清白」。

其實,只係對個唔知米貴的法官來講,聽落有疑點啫。

個官話,如果被告把外傭手放在砧板上切,不可能只傷到一隻手指喎。咁如果個僱主係拉住她一隻手指呢?果隻手指明明被人斬左「四份三個圓周」,甩出來咁濟,唔通個外傭自己斬自己咩!她來港要先欠下仲介公司巨額債務,如果無得做,兩周內又要被遣返印尼,咁樣做實在對她一點好處都沒有。

個官又話,流好多血無理由仲做到家務!大佬呀,Erwiana被人虐待到咁都做左好耐家務啦,有乜咁出奇?

連方向報自己個標題隔離白色字果段仔文,都只係話受傷原因「永遠成謎」啫,邊有「真相大白」過呀?其實只是就香港的法律來講,要保障無屈人啫--不過,都要睇下個官膠唔膠,蠢唔蠢囉

老實講,一個外傭在僱主家中若受僱主傷害,有咩證據都先被僱主抹乾淨啦。Erwiana個僱主本來仲諗住丟她在機場俾張機票叫佢走添,如果不是有同鄉碰巧發現,件事就神不知鬼不覺啦。告僱主要做到「毫無疑點」實在好難囉!


報導又話,個痛哭流涕的被告係佛教徒,叫人地「諸惡莫作」咁話。我唔知佢係咪好人,但憑常識,痛哭的不一定係好人啫,所以要睇下事情係點囉。

news

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
新聞原文:http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150213/00176_050.html

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: