新聞解毒短打| 屈神明一餐 戇居政策新聞博人睇唔到? 

轉載自: 草根‧行動‧媒體

文:無眼睇小市民

今日方向報真係睇到人呆左,頭版、第二版都係講方向報去求籤,連「貪曾案」、「曾蔭權」、「梁振英」都有得求?乜要求籤唔係要親身誠心去求才會準嘅咩?

跟住方向報就找個居士解話,講嘅野就同方向報一路講開嘅野一樣,都係咩佔領搞差治安,又話梁振英有中吉,所以政策會落實,民望會升,真係幫梁振英幫到出晒面喎……

跟住曾蔭權上吉,無端端又拉埋「貪曾案」講,你話係「求得清白」或和「甩身放生」都得架啦,咁方向報就話係暗示「甩身」?

咁樣找神明過橋,真係大吉利是,因住有報應呀!仲要放在頭兩版?作為基層市民,關我乜事呀?

反而見到最尾最角落位的一篇「病危早領強積金」報導,我真係好驚我病到無錢醫而死,強積金都帶埋落棺材囉!不過原來所謂的「早領」係要末期病救唔番得番一年命都無先拎得?!都係得個估,咁我一年後未死又點?一個月就死左又點?好多長期病都要洗好多錢醫架喎,點解唔可以一次過俾埋?

居的政策,就算如方向報故仔所言畀梁振英落實到又有鬼用咩!

真心懷疑方向報都知大家會有怒氣,「用心良苦」大作故仔,等大家焦點被轉晒去閙政府以外的其他人,呢單新聞唔多覺,咪無人閙囉!

真係點都無可能再信方向報係「基層立場報紙」囉!

相關報導原文:
http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150213/00174_001.html
http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150213/00176_005.html
http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150213/00176_006.html
http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150213/00176_024.html

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: