[新聞解毒短打]與其全民焗賭一鑊熟 不如投資社會有命享

轉載自: 草根‧行動‧媒體

文:唔敢買股票的師奶仔

財政預算話成立未來基金?即係政府諗住學買基金?仲一買就買二千幾億?拎市民錢去賭?

買基金好大風險喎,早六、七年我朋友老公只係強積金買基金,到退休拎番出來,超過一半都蒸發左呀!

方向報又寫,「消息人士」話近年基金投資回報率​,有​百分之三點六至五點六不等。睇政府廣告,都話投資千祈唔好亂咁信不明消息啦,點解方向報可以無啦啦出個「消息人士」,​仲​講到之後都實賺咁?

睇真啲,哇!乜原來政府有個土地基金,係依家已經拎緊啲錢去賭;未來基金就再賭大些,連以後用剩的收入都拎埋去賭?究竟個土地基金原本有咩用架 ,聽都未聽過,又唔見方向報問下?

有剩餘錢,與其拎去賭,不如起多啲公屋同公立醫院好過啦!話晒錢都係投資番喺社會:住得好,醫得好,街坊日子自然過得好啦。

再講,我屋企拎儲備金來裝修,用幾錢、買乜傢俬都一家人傾過啦。話晒公家錢嚟,政府完全無諮詢過市民意見,又唔見方向報站在市民立場,話下政府唔諮詢喎。

仲要原來財經事務及庫務局、金融管理局都仲傾緊未來基金內容,下星期一至發表,乜詳情都未有,財爺就話實會搞?方向報報導最尾引述「消息人士」話如以行政安排推出,唔駛立法,可快些實施咪即係連方向報都力推霸王硬上弓?仲有冇再離譜啲呀?!

方向報報導原文:http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150226/00176_021.html

圖片:http://www.inmediahk.net/1021834

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: