[新聞解毒短打] 投訴?要認清對頭人係邊個先!

文:市民仔

三月頭方向報有一篇公屋單位做儲物室的報導,大大隻字說大嘥,話房署懶改裝,僵化、阻人上樓。房署都唔係咩好東西,呢樣嘢市民仔都知,但儲物室真係可以當屋住?睇下咩料先。

原來一些舊式公屋在設計時,考慮部分單位缺乏天然照明和通風,所以沒有把單位用作居住用途,就作為儲物室。有市民不滿房署解釋,就向方向報投訴。然後方向報就搵多埋個區議員,要求把單位「還原」做住宅喎。但,係咪有窗就等於有天然通風同照明?呢個問題,唔洗專家,劏房街坊都答到你:當然唔一定啦。咁真係要問,都訪問下啲建築師、裝修師父啦,問個區議員識鬼咩?!

同埋,計下數,報導上的公屋儲物室,夾夾埋埋都係得320個。當中有多少大到可以做住宅單位?報導話,坪石邨的200個儲物室,最大都只是有63呎,劏房咩?點住呀?

就算不計坪石邨,就當其他邨所有儲物室都可以變做住宅,都只有120個,咁查實以家,缺幾多公屋呢又?睇返政府數字,在201412月底,輪候中的公屋申請就有271千宗。政府一年先起得果四千幾個公屋單位,一睇就知唔夠啦。為嗰120個都唔知住唔住得人嘅單位大做文章,簡直就係轉移視線,打貓仔唔打大老虎啦!不如質問下政府點解唔再建多點公屋,仲實際啦!

報導原文http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150305/00196_001.html 

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: