轉載|房署陰招玩居民 超入息或資產就踢走

轉載自草根.行動.媒體

//今次富戶政策急急修例講緊既係呢,將之前是 [ 入息 + 資產 ] 兩項都超額就會踢出去私樓市場冇得住公屋,改為 [ 入息 / 資產 ] 是但超一樣都可以踢走。

 

但一計數,好似係退休收到強積金,工作期越長理講上都會有舊錢,仲加埋如多人都會買少少什麼保險同投資。雖然話本來是勞工的退休儲備的錢,但結果,想未雨綢謬儲錢退休,卻會令到成家人被踢出公屋!!!!!

 

只要家中有:

1 年長勞工就來或已收到強積金,而本身都有少少積蓄
2 大學生或各種有D牌照正值壯年而又同住的青年
都會大受影響!!!!!!!

 

個問題是,如按現時的限額,同時入息同資產都超,先趕佢出私樓市場,佢或者可能節衣縮食死捱都供得起樓。雖然也不知何故佢唔可以揀交貴租而留在生活已久的社區。

但如果果個家庭,只係是但一項超,咁即係點呢?比如上述領了強積金保險乜乜乜但同時已退休沒有入息的人,房署憑什麼要迫人拎晒副身家,俾完首期,然後食風?因為強積金夠65歲,不論是否一次過取出運用,就會全條數計入資產。

邀請各界就修訂「富戶政策」提交意見書

負責的委員會 : 房屋事務委員會
截止日期 : 2017年1月17日(星期二)下午5時
廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: