轉載|椰殼裡的煙頭——大肚婆故事改寫

轉載自 [草根.行動.媒體]

「有間公司最近聘請了家欣,才不到半年,家欣就告之公司懷孕了!家欣卻顯得有恃無恐,原因是她對僱傭條例很清楚,如果僱主肯賠償20個月工資,才肯考慮辭職 。 僱主聽罷這個條件,又驚又怒,基於勞工條例,又無可奈何!僱主與家欣(港女)在公司,惶惶不可終日,怕她是否尚有其他「招式」,要他們為此賠償,心裡又不願意,事情變成膠著狀態。隔了兩個月後,家欣不幸流產,僱主亦立即跟她終止合約,同時鬆一口氣  」~以上改寫自[晴報]的一則有關不同種族家務工的報導

首先,報導資訊基本錯誤。根據勞工處,你無幫呢個老細打夠40個星期工,都咪洗旨意有有薪產假!此條適用於所有在香港受聘的打工仔女。所以未做夠半年根本無,仲話咩[基於勞工條例]要賠20個月人工,根本係生安白做!!

不過,我更想講的是:換著懷孕嘅係香港人家欣,其實大家係咪接受到個老闆咁樣諗野?而且仲會為你流產「鬆一口氣」,馬上炒魷?

早排同朋友講開,唔同報紙有唔同立場,有啲親政府,有啲反政府,有啲本土,有啲無咁本土,睇報紙嘅時候可以留意下。朋友就話:「咁中立啲好啲」,我話,無好明顯親或反政府哥啲,都唔一定中立,中產報紙好似中立,但好傾向中產。傾向中產會點呢,有時就係會踩低左基層,只當中產係人,基層卻唔係人。

然後就出現左例子了:

https://www.facebook.com/Skyposthk/photos/a.167955773274341.37973.151073318295920/1349745611762012/?type=3&theater

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: