轉載|炒散師奶雜紀 之二:九月中問你十一月番唔番工,咁係咪十月期間當炒魷?

轉載自[草根.行動.媒體]

故仔:蔡師奶

2

做師奶,老公賺果份又唔夠洗,個細路又細要照顧,又唔係讀好多書,咁即係時間唔穩定,但又等錢洗,咁會搵到啲咩工呢?就哽係唔謊係薪高糧準福利好啦!所以,炒散,就係我地嘅選擇,亦可以話,唔係一種選擇。炒散真係見盡人生百態,等我蔡師奶係到教精大家,無咁易俾人搵笨!

之二:九月中問你十一月番唔番工,咁係咪十月期間當炒魷?

你知啦,promoter呢行,話就話炒散啫,其實好多人都符合所謂長工的418要求(即係連續四周為同一老闆打工,每周至少18小時),查實係有晒大假年假果啲福利。

咁啲老細呢,就哽係鐘意扮傻啦。話說我有個姐妹,做開推廣員。佢老細,見佢一路番緊418,於是,就扮哂嘢喎,九月中時,走去問佢十一月番唔番工,扮哂佢係散工咁問佢。咁我姐妹就好醒,就直接問:咁你係咪即係十月會炒我,當十一月又請番我咁?

查實呢,咁的情況,老細真係咁玩野,佢係要俾遣散費你架,因為你合乎418嘛!

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: