轉載|[深水埗小學雞街坊短訪系列:送中關我大件事?]之三「新移民更反送中」

轉自: 深水埗小學雞

前言:呢兩個月,有關反送中的事,全城鬧到沸沸揚揚。政府又鬧暴徒,示威者鬧政府暴政,在紛紛擾擾之中,深水埗街坊當然都各有睇法。之前見到北河街兩邊隧道的連儂牆,有人貼,有人撕,又好似有啲溝通,又好似無。到底我地呢個基層社區的街坊,點睇呢件事呢?

受訪街坊介紹:
花師奶,住深水埗廿幾年,在深水埗帶大三個小朋友。雖然係咁,但係佢都仲係被認為係新移民,總之,大陸又唔鐘意,在香港雖然覺自己身份可能俾人歧視,不過,至少係到會,相對自由啲…

街坊想法:
唔想香港變大陸,無新聞自由,以前在大陸,睇香港新聞一講到民主黨永遠插廣告。無言論自由,成日要人戴紅領巾同升旗,學的歌都是讚美祖國,寫的作文結尾都要讚美祖國才高分,假到死!辦事要[關係],我爸爸在香港,我能有什麼關係?

小學升初中,明明我成績正常可以入間好學校但是人家有錢有關係的拿了名額,現在也是這樣的,要錢要關係,我大陸有舊同學想搞個女入名校,好麻煩!

我不相信大陸司法,討厭共產黨,也討厭計畫生育,我走得快,如果不是,阿仔都可能被人強抓去墮胎了!當年大女一歲左右,我已經有左阿仔,那時跟老公番佢鄉下,計生辦來查,當時我不是他家鄉戶口,講明阿女係香港生的,他們走了之後。我諗,之前在香港看過有的報導話即使在香港生,他們也把你關起來要家人拿錢來屬人,我感覺不妙,馬上叫車走人。果然第二天計生辦又來人去我老公的老家了,嚇死人咩!走得快好世界!如果有錢人,就當然乜都得啦!

以前計生辦好恐怖,封門,拆你棟屋上的瓦片,我奶奶都俾人捉去強迫墮過胎。

大陸非常不好,太靠關係啦!不過很多人習慣了覺得沒問題,但是從小我覺得很有問題。香港要小朋友歌頌、讚美祖國和黨,越來越大陸化😭人生一半時間在大陸,一半時間在香港!我這種性格,在大陸好危險的,香港比較適合我。講錯野送中送我返大陸怎麼辦?送中後,對新聞、言論自由衝擊會好大,對知識份子更大打壓。大陸的壞事大家都知道不少啦!香港人知道中共的伎倆不少,美其名是打擊罪犯,實質控制人民,我是師奶都知道啦!大陸假到死,從上而下,從下而上都假,中共當然想馬上搞定香港再去搞台灣啦!

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: